Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Partner Teylers Museum

  • Museum
  • |
  • Partner sinds 22 mei 2012
Het eerste en oudste Museum van Nederland
Achter de zware monumentale deur van Teylers Museum wacht een wereld uit het verleden. Het is de 18de eeuw, tijd van het ontdekken van de wereld. Ooit deed men hier de nieuwste wetenschappelijke experimenten, bekeek men schitterende kunst, las men verslagen van de laatste ontdekkingsreizen en verbaasde men zich over de pas opgegraven fossielen. Kijken en leren stonden hier voor elk nieuwsgierig mens centraal, en nog steeds.

Terug in de tijd
Het eerste en oudste museum van Nederland werd in de 18de eeuw opgericht en ademt nog steeds de sfeer van die tijd. Geopend in 1784 en van voorwerpen voorzien dankzij de erfenis van de rijke bankier en zijdehandelaar Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), is het al die eeuwen niet veranderd. Het authentiek 18de-eeuwse ensemble van gebouwen en collecties is uniek in de wereld. Als bezoeker dwaal je langs de voorwerpen in de sfeervolle historische vitrines, uitsluitend door daglicht beschenen. Elk fossiel, mineraal, natuurkundig instrument, penning, munt, boek, prent, schilderij of tekening vertelt zijn eigen verhaal. Alsof je bladert in een encyclopedie! De voorwerpen zie je in vitrines waarin ze lang geleden werden geplaatst door mensen die op een andere manier naar de wereld keken. Het museum vormt daarmee een sfeervol geheel waarin de tijd voor even heeft stilgestaan.

Een eigentijdse blik
En dan stap je in het heden. In de moderne vleugel organiseert het museum tentoonstellingen en presentaties waarin delen van de uitgebreide vaste collectie een hoofdrol spelen. De mooiste fossielen, boeken, apparaten en kunst van beroemde meesters zijn er te zien. Vaak gecombineerd met belangrijke bruiklenen en georganiseerd rondom een actueel thema.

Bibliotheek
Een van de geheimen van Teylers Museum is de schitterende 19de-eeuwse Bibliotheek met zeldzame atlassen, reisverslagen en prachtig geillustreerde bloemenboeken. De Bibliotheek is uitsluitend te bezoeken voor groepen tijdens een speciale rondleiding waarbij ook een bezoekwordt gebracht aan de historische Gehoorzaal.

Openingstijden & entreeprijzen
Teylers Museum is op dinsdag t/m zaterdag geopend van 10.00 - 17.00 uur, op zondag van 12.00 - 17.00 uur. Dit zijn de reguliere openingstijden. Op feestdagen kunnen andere openingstijden gelden, raadpleeg daarvoor de website van Teylers.

Volwassenen €11,-
Groepen (v.a.10 pers)* €8,50
CJP €7,50
6 t/m 17 jaar €2,-
Gratis toegang voor kinderen t/m 5 jaar, Vrienden en met Museumkaart, I Amsterdam City Card, Ver. Rembrandt, ICOM, Haarlem Pas.