Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Partner Singer Laren

  • Museum
  • |
  • Partner sinds 22 mei 2012
In 1956 opende Singer Laren haar deuren voor het publiek. Het initiatief hiervoor lag bij Anna Singer-Brugh, weduwe van de Amerikaanse schilder William Henry Singer Jr. (1868-1943). In 1954 richtte zij de Stichting Singer Memorial Foundation op. Deze stichting beheert de nalatenschap van het echtpaar Singer, die bestaat uit een grote collectie kunstwerken en hun voormalige woonhuis, de Villa De Wilde Zwanen aan de Oude Drift te Laren.

Villa De Wilde Zwanen, het oude woonhuis van de Singers, vormt het middelpunt van Singer Laren. De villa werd voor haar nieuwe functies werd uitgebreid met een concertzaal en een museumvleugel. Het theater vervulde een unieke rol bij de opkomst van de televisie in Nederland. Later heeft het zich ontwikkeld tot een modern theater met een brede programmering van alle podiumkunsten. Het museum toont de kunstcollectie van de Singers in wisselende opstellingen. Het presenteert tevens een afwisselend tentoonstellingsprogramma gericht op het werk van beeldend kunstenaars en kunststromingen uit de periode 1880-1950. Daarnaast leent Singer Laren zich als bijzondere locatie ook voor intieme en exclusieve zakelijke en privé-ontvangsten.

Het echtpaar Singer kocht werken van Franse schilders uit de omgeving van de School van Barbizon, van Amerikaanse impressionisten en van Nederlandse kunstenaars, die ze in Laren leerden kennen. Onder hen waren Hein Kever, Evert Pieters en Arina Hugenholtz. Speciale vrienden waren de Amerikaan Walter Griffin, de Noor Martin Borgord, de Fransman Henri Le Sidaner en de Nederlanders Jacob en Willem Dooijewaard. Ook Nederlandse en Franse beeldhouwkunst, Aziatica en toegepaste kunst maakten deel uit van de kunstvoorwerpen waarmee de Singers zich omringden. Singer Laren heeft de oorspronkelijke kunstverzameling van de Singers verder uitgebreid met schilderijen van de Haagse school en Amsterdamse impressionisten, onder wie Anton Mauve, Hendrik Weissenbruch, George Breitner en Isaac Israëls. Veel van deze aankopen werden mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Singer Museum. Tegenwoordig wordt de collectie uitgebreid met modernistische kunstwerken die onder meer tot het pointillisme, expressionisme, kubisme en de geometrische abstractie gerekend worden. Belangrijke kunstenaars die tot deze stromingen behoren, hebben in Laren en omgeving gewerkt.

Recente aanwinsten, van aankopen tot schenkingen en bruiklenen, waren van onder andere Bart van der Leck, Jan Sluijters, Chris Beekman, Jan Toorop, Else Berg, Gustave De Smet en Herman Kruyder. De collectie omvat momenteel circa 700 schilderijen, 2000 werken op papier, 200 beeldhouwwerken en 300 voorwerpen van toegepaste kunst. Kijk voor meer informatie over het programma van Singer Laren op www.singerlaren.nl.

Openingstijden & entreeprijzen
Singer Laren is geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. Dit zijn de reguliere openingstijden. Op feestdagen kunnen andere openingstijden gelden, raadpleeg daarvoor de website.

Volwassenen €15,-
Groepen vanaf 15 pers. €14,-
CJP, jeugd van 13 t/m 18 jaar €10,-
Museumkaart €3,- toeslag
Gratis toegang voor kinderen tot 13 jaar, Singer Supporters, ICOM, Vereniging Rembrandt.