Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Partner Purmerends Museum

  • Museum
  • |
  • Partner sinds 22 mei 2012
Het Purmerends Museum vindt u in het hartje van de binnenstad aan de Kaasmarkt in Purmerend. Het is gevestigd in het voormalige stadhuis uit 1912. In het Purmerends Museum leert u de geschiedenis van de stad en haar omgeving kennen. Van vissersdorp, strategisch gelegen tussen de meren, tot marktstad tussen de droogleggingen van de Beemster, de Purmer en de Wormer. Het museum geeft met afbeeldingen en voorwerpen een beeld van het karakter en de bedrijvigheid van de stad. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan het (vroege) werk van de architect J.J.P. Oud (1890-1963). In dezelfde zaal is ook ruime aandacht voor de Purmerendse periode van de grafisch ontwerper Jac. Jongert (1883-1942), die onder meer bekend is van de nog steeds gebruikte Van Nelle-huisstijl. Het museum is vooral bekend om zijn grote en fraaie collectie Purmerends Jugendstil aardewerk. In de periode 1895-1907 was Purmerend een centrum van fabrieksmatig gemaakt sieraardewerk, een voorbeeld van de vernieuwingsbeweging in de kunstnijverheid. De plateelbakkerijen Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, L. Huisenga en Purmerend (Jb Vet & Co) maakten vazen, beelden, tegeltableaus en serviesgoed, waaronder gerenommeerde ontwerpers zoals August Falise, Chris van der Hoef, Chris Lanooij en Henri Teixeira de Mattos.

Openingstijden & entreeprijzen
Het Purmerends Museum is in de periode 1 mei t/m 31 oktober geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur, en op zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00 - 17.00 uur.
In de periode 1 november - 30 april open op dinsdag t/m zondag en feestdagen van 13.00 - 16.00 uur. Op sommige feestdagen is het museum gesloten, raadpleeg de website van het Purmerends Museum voor uw bezoek.

Volwassenen €4,-
Groepen vanaf 20 personen €3,-
Gratis toegang voor jongeren tot 18 jaar, donateurs van het Purmerends Museum, Museumkaarthouders, ICOM, leden Vereniging Rembrandt, leden VHP.