Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Partner Noord-Hollands Archief

  • Museum
  • |
  • Partner sinds 22 mei 2012
Het Noord-Hollands Archief in Haarlem is hét historisch informatiecentrum voor de provincie Noord-Holland, de provinciehoofdstad Haarlem en de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. De collectie omvat niet alleen archieven van overheidsinstellingen, maar ook van vele andere organisaties, bedrijven, verenigingen, families en personen. In totaal bijna 45 kilometer. Wilt u weten welke archieven er allemaal worden bewaard, kijk dan op www.noord-hollandsarchief.nl.

Bijzonder is dat het Noord-Hollands Archief zo'n zestig archieven beheert van wetenschappelijke instellingen en van internationaal bekende wetenschappers (zoals de persoonlijke archieven van de natuurkundigen Pieter Zeeman en Hendrik Lorentz, die beiden de Nobelprijs hebben gewonnen). Daarnaast bezit het Noord-Hollands Archief een enorme beeldcollectie, bestaande uit kaarten, prenten, tekeningen, foto's en prentbriefkaarten. Het Noord-Hollands Archief beheert ook de Provinciale Atlas van Noord-Holland, de topografisch-historische beeldcollectie van de provincie Noord-Holland. De beeldcollecties worden bewaard op de locatie Kleine Houtweg van het Noord-Hollands Archief. Op de digitale beeldbank, www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl, kunt u ruim 100.000 afbeeldingen bekijken. Ten slotte beschikt het Noord-Hollands Archief over een goed voorziene bibliotheek met boeken en tijdschriften op het gebied van de regionale en lokale geschiedenis. De bibliotheek heeft ook een aantal lokale en regionale dag- en weekbladen. Het raadplegen van al deze cultuurhistorische bronnen voor de geschiedenis van Noord-Holland is gratis. Dat kan deels op de hierboven genoemde websites en in het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, dat is gevestigd in de Janskerk (locatie Jansstraat). Deze kerk dateert uit de veertiende eeuw en was eens de kloosterkerk van de Commanderij van Sint-Jan.

Openingstijden
Het Noord-Hollands Archief (locatie Jansstraat) is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur. En daarnaast op iedere derde zaterdag van de maand van 9.00 - 17.00 uur.
De locatie Kleine Houtweg kun je bezoeken op dinsdag en donderdag van 9.00 - 17.00 uur.
Dit zijn de reguliere openingstijden. Op feestdagen kunnen andere openingstijden gelden, raadpleeg daarvoor de website van het Noord-Hollands Archief. Daar vind je ook een overzicht met zaterdagopenstellingen.