Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Partner IJdijkenroute

  • Museum
  • |
  • Partner sinds 22 mei 2012
Het ontstaan van de stad Amsterdam en haar achterland loopt parallel aan de ontwikkeling van de dijken die het land tegen het water beschermen. De eeuwenlange strijd die Nederland heeft gevoerd tegen het water heeft het land en haar inwoners gevormd. Langzamerhand en met vallen en opstaan, heeft men het water weten te temmen om er vervolgens gebruik van te maken. Zonder de gunstige ligging van dit gebied ten opzichte van de Amstel, het IJ, het IJsselmeer en de Noordzee, zou de stad en haar achterland zich nooit hebben kunnen ontwikkelen tot wat ze nu zijn.

Klik hier om de IJdijkenroute te bekijken.

IJdijken
De IJdijken, zoals dit dijkensysteem wordt genoemd, liggen als ‘bakens van herinnering’ in het landschap. De noordelijke IJdijken lopen ruwweg van Monnickendam tot Beverwijk, de zuidelijke IJdijken van Muiden tot Velsen. Zij overspannen in hun geschiedenis de periode van de 13e tot de 21e eeuw en zijn vaak nog fysiek zichtbaar in de openbare ruimte. In de stad zijn de dijken drukbezochte en bewoonde stadsstraten, in het buitengebied vervullen zij een bijzondere landschappelijke functie en zijn zij de markante overblijfselen van ruim 8 eeuwen geschiedenis.

Volg de IJdijkenroute
De IJdijken herbergen een schat aan cultuurhistorie en vertellen ons veel over de geschiedenis van Amsterdam en haar omgeving. Laat je door het landschap en de tijd leiden door de route over de IJdijken en ontdek de verborgen verhalen van de Reus van Spaarnwoude, oorlog op de Lastage, oude scheepstimmerwerven aan de Zeedijk of debanpaal op de Spaarndammerdijk. Volg de route met Oneindig Noord-Holland en ontdek de verborgen verhalen van de IJdijken!

De IJdijkenroute loopt van de Jodenbreestraat in Amsterdam tot aan het Pontplein in Velsen. Meer IJdijkenroutes zullen volgen.