Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Wat is mijn naam?


Welke namen horen bij deze 9 gezichten geportretteerd door Merkelbach

Oneindig Noord-Holland is samen met het Stadsarchief Amsterdam op zoek naar de identiteit van 9 mensen. Honderd jaar geleden, in april 1913, opende Jacob Merkelbach een luxe portretatelier boven in het statige Hirschgebouw aan het Leidseplein. Helaas ontbreken vaak de namen van de geportretteerden waardoor het identificeren van de mensen op de foto een hels karwei is. Omdat de administratie van de studio bewaard is, zijn de adresgegevens van de meeste klanten wel bekend. Maar of die naam ook de persoon op de foto is, is niet met zekerheid te zeggen.

Herken jij iets of iemand op deze portretten? Een kostuum, locatie of gezicht. Laat het weten en help ons om de juiste naam bij het gezicht te krijgen. Stuur je tips naar redactie@onh.nl of deel ze op onze Facebookpagina.

Het vertrekpunt van onze zoektocht is de administratie van de studio. Hier vind je alle 9 naamloze gezichten met de aanwijzingen uit administratiegegevens van het archief.

1. Leeft deze jongeman nog?

1. Deze foto is gemaakt in het jaar 1917. Het adres is Fort Erfprins, Van Breestraat 23-1 te Den Helder. J.W. Specht Grijp is de naam die bij ons bekend is.

2. Hoe oud zou zij nu zijn?

2. Deze foto is gemaakt in het jaar 1943. Van deze foto hebben wij twee adressen gevonden in de administratie. Drieboomlaan 72 en Tuinstraat 89 te Hoorn. De naam op de factuur is Fonk. Woont die misschien nog steeds op dit adres?

3. Behoorde deze vrouw tot de hogere stand van IJmuiden?

3. Deze foto is gemaakt in het jaar 1920. Het adres is Kanaalstraat 11 te IJmuiden. Kruger-Keller is de naam die bij ons bekend is.

4. Heeft deze jongen de oorlog overleefd?

4. Foto uit 1938, vlak voor de oorlog. Gemaakt op de Alkmaarseweg 67 te Beverwijk. De enige naam die wij kunnen vinden in de administratie is Veen.

5. Is deze Engelse soldaat nog steeds in Nederland?

5. Deze foto is gemaakt in het jaar 1945. In een hotel op de Duin en daal te Bloemendaal. De naam die wij hier bij kunnen koppelen is Mr. Turkel. Is dat ook de persoon op de foto?

6. Zou dit stel inmiddels al achterkleinkinderen hebben?

6. Deze foto is gemaakt in het jaar 1949. Hr. & Mevr. M., Wong Lun Hing. Gemaakt op de Zaanweg 65 te Wormerveer.

7. Zijn dit zusjes of vriendinnetjes?

7. Deze foto is gemaakt in het jaar 1926. Er zijn maar liefst vier adressen bij ons bekend. Westzijde 26 in Zaandam.  Louissa State, Middenduin en de Daalseweg te Bloemendaal.  De naam in de administratie is Heyn.

8. Waar woont deze Castricumse dame nu?

8. Deze foto is gemaakt in het jaar 1948. De naam in de administratie is Huibert van Hoogsteden. Het adres is de Ginhovenstraat 11 te Castricum.

9. Ken jij iemand uit dit gezin?

9. Deze foto is gemaakt in het jaar 1946. Op de Blinkenlaan 66 te Alkmaar. De naam is Mevr. G. BosscherDeel je tips

Alle tips of aanwijzingen zijn welkom. Stuur ze via e-mail naar redactie@onh.nl of ga naar onze Facebookpagina en laat een bericht achter.

Alle aanwijzingen worden direct op deze pagina verwerkt om anderen te helpen met het vinden van de juiste namen bij de gezichten.


Fotoboek
Bij de tentoonstelling ( van 3 september 2013 – 5 januari 2014 )over Fotostudio Merkelbach in het Stadsarchief Amsterdam verschijnt op 12 september de publicatie Fotostudio Merkelbach; portretten 1913–1969. Met verhelderende bijdragen over de geschiedenis van de fotostudio, de mode-, film-, dans- en theaterfotografie en bijna duizend foto’s uit het Merkelbach archief. Onder redactie van Anneke van Veen en vormgegeven door Els Kerremans. Elk boek is voorzien van een eigen, unieke omslag. Prijs €44,50. Tot 13 oktober 2013 is het boek tegen meerprijs te bestellen met een omslagfoto naar keuze uit de rijke Merkelbach collectie op www.redeenportret.nl. De prijs is € 69,50.

1 reacties op Wat is mijn naam?

  • Geschreven door hans vles
  • |
  • 02 maart 2014

Foto nr. 5 is niet TURKEL maar een dienstmakker van de Jewish Brigade Group, Joodse vrijwilligers uit Palestina die dienst namen in het Britse leger. Ik heb de zoon van Turkel kunnen verrassen met een portret van zijn vader, die in 1947 sneuvelde in Jeruzalem. Turkel en zijn maat logeerden in 1945 in Hotel Duin en Daal in Bloemendaal.U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland