Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Speel de game Twaalfstedentocht


Win een seizoensabonnement voor de ijsbaan

DOE MEE MET DE TWAALFSTEDENTOCHT. KLIK HIER EN GA NAAR DE GAME.  

Vandaag is tijdens het Noord-Hollands Schaatsweekend de internetgame Twaalfstedentocht geïntroduceerd. Met de game kun je een seizoensabonnement voor de ijsbaan winnen. Het vertrekpunt voor de game is de Twaalfstedentocht die in 1676 voor het eerst werd gereden.  De spelers van de Twaalfstedentocht-game worden uitgedaagd om het record uit 1676 te verbeteren. Onderweg krijgen ze te maken met dezelfde ontberingen en tegenslag als toen. De opdracht is niet alleen om de Twaalfstedentocht uit te rijden, maar ook om je vrienden uit te dagen om jouw tijd te verbeteren.  Onder de deelnemers wordt een seizoensabonnement verloot voor een van de vier Noord-Hollandse ijsbanen. De winnaar worden bekend gemaakt op 19 december 2011. Op die dag is het precies 335 jaar geleden dat de Twaalfstedentocht voor het eerst werd gereden.

Twaalfstedentocht toen

Voordat iemand ooit van de Elfstedentocht had gehoord, werd in Noord-Holland al de Twaalfstedentocht verreden. Op 19 december 1676 schaatsten vier stoere kerels uit Koog aan de Zaan in één dag langs twaalf Noord-Hollandse steden. Een barre tocht van 320 kilometer, waar de Zaankanters Claes Ariszoon Caeskoper, Maijndert Arent, Jakop Blau en Jakop Buur 17 uur over deden. Hun record staat nu al 335 jaar in de boeken. Bijna anderhalve eeuw later, in 1822, volbrachten de broers Klaas en Willem Oostindië uit Koog aan de Zaan de tweede officieuze Twaalfstedentocht. Zij stapten op 29 december 1822 vol goede moed op de schaats om de 320 kilometer af te leggen. Een record werd het niet. De broers kampten met een harde zuidoostenwind, bomijs en moesten veel klunen. Het klokje rond ploeterden zij door het donkere Noord-Hollandse landschap, vanaf kwart voor drie 's morgens tot drie uur de volgende ochtend. Dankzij de uitvoerige notities van de broers is het verslag van de tocht bewaard gebleven. De internetgame over de Twaalfstedentocht is dan ook grotendeels gebaseerd op de notities van de broers.  

Schaatsen Jaap Edenbaan NK Marathon 2009

2 reacties op Speel de game Twaalfstedentocht

  • Geschreven door Pensando
  • |
  • 29 juni 2012

Goedemorgen! Dat is even een nieuwtje voor de macheagoantdnd zeg!Ga je weer verder met epublica in NL? Aan de ene kant tof dat je weer verder gaat, aan de andere kant jammer dat je niet in bcn kan blijven.groetjes uit het zuidwesten, mies en theo

  • Geschreven door Claudio
  • |
  • 01 juli 2012

voor degenen die hun malraia-tabletten vergeten zijn: hun huisarts adviseert ter plaatse Doxycycline te kopen in een dosering van 100 mg. Die eenmaal daags innemen vanaf enkele dagen vf3f3r het betreden van een malraiagebied tot drie weken daarna.U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland