Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Van explosievenbos naar erfgoedcluster

Meer dan honderd jaar lang werden hier proeven gedaan met explosieven. Nu is het Hembrugterrein in Zaandam in trek bij zowel Nederlandse als buitenlandse partijen die het unieke gebied willen ontwikkelen. Nog niet zo lang geleden leek het project nog te groot voor de markt, met ruim 42 ha. grond en meer dan 50 monumenten.

het hembrugterrein. Beeld: Spotter_NL via Flickr

De omvang en unieke samenstelling van het gebied heeft te maken met de militaire geschiedenis van het terrein. Voor de Eerste Wereldoorlog was het Hembrugterrein onderdeel van de 135 km lange verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam, maar van verdedigen kwam weinig terecht door de uitvinding van het vliegtuig.

het hembrugterrein. Beeld: Spotter_NL via Flickr

Het plofbos: een zeldzaam biotoop

Na de Tweede Wereldoorlog werd er vijftig jaar lang op het Hemburgterrein in groot geheim munitie en artillerie geproduceerd en werden er proeven uitgevoerd met explosieven. Voor deze proeven werd er gebruik gemaakt van een "plofbos" of "schokbos." De flora op dit stuk grond moest de drukgolf van ontploffingen afzwakken en eventueel rondvliegend materiaal opvangen. De aanplanting van het plofbos in 1902 zorgde ervoor dat de bewoners niet uit hun Zaanse huisjes werden getrild, maar bracht ook een naar Nederlandse begrippen zeldzaam biotoop met zich mee.

Naast het mysterieuze explosievenbos biedt het Hemburgterrein in Zaandam ook plaats aan het grootste industriële erfgoedcluster van Nederland. Volgens Bas Boeker van Rijksvastgoedbedrijf was het Hemburgterrein een paar jaar geleden nog veel te groot was voor de markt. Zo staan er op het terrein "50 monumenten, soms nog een bouwval. Dat kon de markt toen niet aan. Nu zien we dat de crisis echt wel voorbij is."

het Hembrugterrein vanuit de lucht. Beeld: Henno Lans via Flickr.

De 14 serieuze consortia die zich nu al hebben gemeld staan in september op de zeepkist om te pitchen hoe zij de toekomst van het Hembrugterrein voor zich zien. Vervolgens zal een selectie gemaakt worden die de beste invulling geeft aan de voorwaarden die hiervoor zijn gesteld. Een van de eisen is dat er een mix zal ontstaan van wonen, werken, horeca, design en cultuur.

Bas Boeker vindt het spannend. "Maar gezien de grote belangstelling komt er vast een mooi plan met een mooi bod."

Auteur: Sander des Tombe

Gerelateerde verhalen: Het Hembrugterrein: Niet langer verborgen

Automatisch gerelateerde verhalen: Het Hembrugterrein: Niet langer verborgen

2 reacties op Van explosievenbos naar erfgoedcluster

  • Geschreven door Sanne
  • |
  • 21 juni 2017

Wat een enorm leuk artikel. Ik ga hier zeker een keertje kijken!

  • Geschreven door Henri Koper
  • |
  • 30 juni 2017

Dat de overheid dit terrein weer zonodig moet "Ontwikkelen" is een voorbeeld van de kontinue geld- en uitbreidingshonger, die de basis is van milieuproblemen en verstedelijking. Dit gebied moet gewoon blijven wat het is. Juist doordat het met rust is gelaten heeft natuur zich kunnen ontwikkelen. Straks is het gewoon een parkje tussen de kantoren en horecacomplexen.U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland