Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Van Goghs terug naar Nederland

Zal een grote Italiaanse maffiabaas ze hebben bekeken, terwijl hij tevreden rookte en zijn kat aaide in zijn kantoor? Lagen ze 'gewoon' ergens op een donker zoldertje opgeslagen of werden ze steeds verplaatst? Welke interieurs de twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh de afgelopen veertien jaar hebben gezien is niet bekend. Na de vondst in Italië afgelopen september zijn 'Het uitgaan van de hervormde kerk bij Nuenen' en 'Zeegezicht bij Scheveningen' nu in ieder geval weer in het openbaar te zien. Veilig achter glas welteverstaan, in Museo di Capodimonte, de regio waar de kunstwerken afgelopen september werden gevonden.

Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen. Vincent van Gogh, 1884

Beeld: Wikimedia commons

Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen. Vincent van Gogh, 1884

Beeld: Wikimedia commons

Het onmogelijke mogelijk

De schilderijen werden afgelopen maandag onthuld in Italië door de directeuren van het Van Gogh Museum en het Museo di Capodimonte. Eindelijk kon er uitbundig gevierd worden de twee kunstwerken weer in het openbaar te zien zijn. Als dank voor de betrokkenheid en inzet van de Italiaanse autoriteiten worden de twee Van Goghs eerst tentoongesteld in Napels. "Door hun inspanningen werd het onmogelijke mogelijk", zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum De werken blijven tot en met 26 februari in Napels.

Terug naar huis

Daarna komen de schilderijen naar huis. In maart worden ze feestelijk onthaald en kunnen de bezoekers van het Van Gogh Museum ze weer zien, in de staat waarin de werken zijn gevonden in Italië. Directeur Rüger zegt zijn geluk niet op te kunnen. Met 'Het uitgaan van de hervormde kerk bij Nuenen' en 'Zeegezicht bij Scheveningen' keren twee belangrijke stukken Nederlands erfgoed terug naar Amsterdam. Zo is het zeegezicht het enige werk uit de collectie van het Van Gogh Museum uit de Haagse periode van de grote kunstenaar. Het is een belangrijk voorbeeld van zijn vroege schilderstijl. 'Het uitgaan van de hervormde kerk bij Nuenen' is van kunsthistorische – en emotionele waarde: Van Gogh schilderde het voor zijn moeder en voegde rouwende figuren toe na de dood van zijn vader.

Zeegezicht bij Scheveningen

Beeld: Wikimedia Commons

Zeegezicht bij Scheveningen

Beeld: Wikimedia Commons

Feestelijk onthaal

Momenteel bereidt het Van Gogh Museum zich voor op de feestelijke terugkeer van de schilderijen, want de onthaal moet natuurlijk wel uitbundig zijn. Alle Van Gogh-fans zijn van harte uitgenodigd om de kunstwerken te verwelkomen. Vanaf 21 maart zien 'Het uitgaan van de hervormde kerk bij Nuenen' en 'Zeegezicht bij Scheveningen' hopelijk voor het laatst een ander interieur, terug op zaal in Amsterdam.

Bron: Van Gogh Museum

Gerelateerde verhalen: Vincent van Gogh en de Amsterdamse museaAcht keer verdwenen, verminkt en vernieldVan Goghs gered uit handen van maffiosi

Automatisch gerelateerde verhalen: Vincent van Gogh en de Amsterdamse museaAcht keer verdwenen, verminkt en vernieldVan Goghs gered uit handen van maffiosi

0 reacties op Van Goghs terug naar NederlandU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland