Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Jongeren geven vrijheid door

De laatste grote oorlog die Nederland kende eindigde meer dan zeventig jaar geleden. De ooggetuigen die haarfijn kunnen uitleggen waarom we dit nooit meer willen meemaken, worden steeds ouder. Herinneringen veranderen in geschiedenis. De mensen die ervoor kunnen zorgen dat we ook in de toekomst zonder oorlog blijven leven, zijn onze jongeren. Zij moeten de persoonlijke en plaatselijke geschiedenissen van oorlog en vrijheid kunnen blijven doorgeven. Tijdens de VrijPlaatsen in Noord-Holland worden zij ingewijd in het vertellen van verhalen op heel diverse manieren. Op 5 mei zullen de resultaten daarvan tijdens bevrijdingsfestivals te zien zijn.

Jongeren geven vrijheid door. Beeld: Provincie Noord-Holland

Het fort aan de Sint Aagtendijk aan de rand van Beverwijk was op 14 januari het historische decor van de eerste VrijPlaats. Op deze dag besproken ongeveer twintig deelnemers tussen de dertien en twintig jaar oud hoe zij vrijheid of juist het gebrek hieraan ervaren in de wereld om hen heen. Vervolgens leerden zij tijdens workshops hoe je dit kunt uitdrukken in beeld en in taal. Huis van Gedichten, een organisatie die kinderen en jongeren met taal laat spelen om zo nieuwe kwaliteiten in hunzelf te ontdekken, wijdde de jongeren in in de geheimen van taal en het schrijven van een gedicht. Bij de tweede workshop vertaalden de jongeren de tekst van hun eigen gedicht naar kleurrijke lichtkunst. Om ze hierin bij te staan was het Light Up Collective ingeschakeld, een platform voor projectiekunst en interactief design. De beste idee├źn worden de komende maanden uitgewerkt. Op 5 mei zullen deze onder andere te zien zijn op bevrijdingsfestivals.VrijPlaats Beverwijk. Video: Provincie Noord-Holland.

Hoe geef je het verleden door?

De volgende VrijPlaats zal plaatsvinden op 18 februari in Bergen. Deze dag zal draaien om vragen als: Hoe haal je de verhalen van het verleden naar het heden, hoe bewaar je ze voor de toekomst en geef je ze op een bijzondere manier door? Deelnemers worden uitgedaagd om verhalen over vrijheid via beeldende kunst, dans of een eigen nieuwe taal door te vertellen. De VrijPlaats is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 13 tot 23 jaar, deelname is gratis. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@burozorro.nl.

Tijdens de VrijPlaatsen wordt gebruik gemaakt van een daarvoor ontwikkelde verhalenkit. Deze is bedoeld om de deelnemers met persoonlijke verhalen te prikkelen tot discussie en op zoek te gaan naar wat vrijheid voor hen betekent. Op deze pagina is de verhalenkit te vinden.

Gerelateerde verhalen: Nationale Viering Bevrijding in Noord-HollandCompliment voor een Oorlogsmonument

Automatisch gerelateerde verhalen: Nationale Viering Bevrijding in Noord-HollandCompliment voor een Oorlogsmonument

0 reacties op Jongeren geven vrijheid doorU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland