Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Boomstamkano gevonden in Muiden

Tijdens opgravingen op het Brediusterrein in Muiden zijn de resten aangetroffen van een boomstamkano. Vermoedelijk komt de boot uit de ijzertijd.

De boomstamkano van Muiden, 2015

Beeld: gemeente Muiden

De boomstamkano van Muiden, 2015

Beeld: gemeente Muiden

Beter geconserveerd

Afgelopen woensdag werd het prehistorische vaartuig gevonden tijdens archeologisch veldonderzoek in het kader van voorbereidende werkzaamheden voor de zandophoging voor voetbalvelden. De boot is 6.50 meter lang en 80 cm breed. Op de locatie is op dit moment weinig te zien, omdat archeologen de vondst hebben afgedekt zodat de houten resten beter geconserveerd blijven, zo meldt de gemeente Muiden.

Boomstamkano

Andere boomstamkano’s

De overblijfselen van de boomstamkano liggen in een groenstrook buiten het ontwikkelgebied van Bredius. Tijdens het ophogen van de voetbalvelden zal het stukje grond met de archeologische vondst onberoerd gelaten worden, totdat er meer bekend is over de herkomst. In heel Nederland zijn er overblijfselen van slechts tien boomstamboten uit deze tijd bekend. In Noord-Holland is in 2007 in de Wieringermeer een kano van vijfduizend jaar oud gevonden en in Uitgeest in 2004 een vaartuig dat de helft jonger was en dus uit de midden-ijzertijd stamt.

Boomstamkano Wieringermeer

IJzertijd

De kano in Muiden voer waarschijnlijk eveneens rond in de ijzertijd, vanaf ca. 800 v.Chr. De gemeente Muiden en Rijkswaterstaat, de eigenaar van de grond, wachten de resultaten van het archeologisch onderzoek af, voordat besloten wordt wat er met de vondst wordt gedaan.

Gerelateerde verhalen: De kano van de WieringermeerBoomstamkanoDe steentijdkano uit het RobbenoordbosKano van Uitgeest

Automatisch gerelateerde verhalen: De kano van de WieringermeerBoomstamkanoDe steentijdkano uit het RobbenoordbosKano van Uitgeest

1 reacties op Boomstamkano gevonden in Muiden

  • Geschreven door Anton Cruysheer
  • |
  • 27 september 2015

Te Nigtevecht is in de jaren '80 ook al een ijzertijdkano gevonden en waarschijnlijk een tiental jaar eerder zelfs nog een. In de eerstgenoemde kano is ook aardewerk gevonden. Op basis hiervan kon de ouderdom worden bepaald: 2600 jaar oud. Ik ben heel benieuwd of nu opnieuw vondsten in de kano worden gedaan.U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland