Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

‘Kluis blokkeert herbouwplannen Paleis voor Volksvlijt’

Politiek is er draagvlak voor de terugkeer naar het Amsterdamse Frederiksplein van het in 1929 afgebrande Paleis voor Volksvlijt. Alleen de enorme kluis van De Nederlandsche Bank kan roet in het eten gooien.

Paleis voor Volksvlijt

Paleis terug

Burgemeester Eberhard van der Laan en GroenLinks staan positief tegenover de terugkomst van het stalen paleis, zo bericht Het Parool. In het programma De IJzeren Eeuw noemde Van der Laan het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB), op de voormalige locatie van het paleis, "een verschrikkelijk gebouw". Ook Jasper Groen van GroenLinks zou dolgraag willen dat het Paleis voor Volksvlijt terugkomt, waartoe ook beeldend kunstenaar Wim T. Schippers al jarenlang oproept.

Paleis voor Volksvlijt, foto Jacob Olie, 1892.

Public domain, via Wikimedia Commons.

Paleis voor Volksvlijt, foto Jacob Olie, 1892.

Public domain, via Wikimedia Commons.

'Lelijk gebouw'

Het 'paleis' werd in 1864 gebouwd naar aanleiding van de wereldtentoonstelling, maar brandde in 1929 af. De initiatiefnemer, de Amsterdamse arts Samuel Sarphati, kwam op het idee na het zien van het Crystal Palace in Londen, een gebouw dat in 1936 ook is verwoest door een brand. Herbouwplannen van het Paleis voor Volksvlijt lopen echter spaak op de huidige bewoners: de Nederlandsche Bank. DNB-woordvoerder Herman Schipholt kent de slechte reputatie van het hoofdkantoor. "Bij de lelijkste gebouwen verkiezing werden we tweede. Vooral de satelliet, die later is bijgebouwd, vinden mensen heel lelijk. Zelf heb ik daar geen oordeel over." Aan verhuizen, bijvoorbeeld naar de Zuidas, moet DNB voorlopig niet denken. Schipholt: "In het gebouw staat een enorme kluis. Die kluis is er gekomen, dus hij kan er wel weer weg, alleen hangt daar een aardig prijskaartje aan."

Hoofdvestiging van De Nederlandsche Bank, 2013.

Wikimedia Commons.

Hoofdvestiging van De Nederlandsche Bank, 2013.

Wikimedia Commons.

Energieopwekkend glas

Jasper Groen van Groen Links droomt intussen verder, bijvoorbeeld over het soort glas dat het nieuwe Paleis voor Volksvlijt zou moeten krijgen: "In Delft is glas ontworpen dat zonne-energie opwekt. En aangezien het gebouw van alleen maar glas en staal is, zouden we daarmee ontzettend veel energie kunnen opwekken." Binnen zes weken moet het college van B&W Groens vraag over herbouw van het Paleis hebben beantwoord.

Gerelateerde verhalen: 18 april 1929: brand Paleis voor VolksvlijtIJzeren eeuw, Paleis voor Volksvlijt en andere herinneringen

Automatisch gerelateerde verhalen: 18 april 1929: brand Paleis voor VolksvlijtIJzeren eeuw, Paleis voor Volksvlijt en andere herinneringen

0 reacties op ‘Kluis blokkeert herbouwplannen Paleis voor Volksvlijt’U bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland