Doorgaan in portret formaat

ONH

App het verleden naar het heden met Street Museum NL

Lees meer

Activiteit Nationale Gemalenweekend bij de Cruquius en Stoomgemaal Halfweg

  • 13 mei 2017 tot 14 mei 2017
  • |
  • 0 keer bekeken

Tijdens het Nationale Gemalenweekend, zaterdag 13 en zondag 14 mei, zijn 600 wind- en watermolens en gemalen geopend voor publiek. Editie 2017 wordt gezamenlijk gevierd door Gemaal De Cruquius en Stoomgemaal Halfweg. Volg in dit programma de stappen in waterbeheer van een polder- naar een boezemgemaal. De dag start met een rondleiding om 10.30 uur in Cruquius Museum. In de middag, na een lunch op eigen gelegenheid, volgt een bezoek aan Stoomgemaal Halfweg dat tegen die tijd goed op stoom is gekomen.

Molens en gemalen hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. Zij zorgen voor droge voeten door overtollig regen- en knelwater uit de polders weg te pompen via de zijkanalen naar zee. Waterbeheer met gemalen gaat altijd in twee stappen. Poldergemalen pompen het overtollige water uit de polders en slaan het water uit op de 'boezem': riviertjes, sloten en meren, hier de Ringvaart van Haarlemmermeer, die met elkaar in verbinding staan. Boezemgemalen pompen het water uit de boezem c.q. de Ringvaart en voeren het af naar de zee. De Cruquius (1849) was een poldergemaal, stoomgemaal Halfweg (1852) een boezemgemaal.

Gemaal De Cruquius
Stoomgemaal De Cruquius is een uniek voorbeeld van neogotische architectuur in Nederland. Het gebouw heeft zware steunberen, spitsboogramen, kantelen en gietijzeren ornamenten. De pompen werden aangedreven door de grootste stoommachine ter wereld. De enorme cilinder heeft een diameter van 3.66 meter. De acht pompen bevinden zich aan het eind van de balansarmen. Elke pomp kan per slag 8.000 liter water bijna 5 meter omhoog pompen. De gids legt u alles uit over de werking van het gemaal. De rondleiding die hoort bij het gemalendagprogramma start om 10.30 uur.

Stoomgemaal Halfweg
Dit gemaal is het oudste, nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld. Onder stoom is het gemaal een stuk levende historie. De geur van smeerolie, de hitte van een met kolen gestookt vuur en de aanblik van de enorme schepraderen. Op 13 en 14 mei zijn rondleiders aanwezig om het publiek te informeren. Een smid begeleidt kinderen bij het smeden van kleine voorwerpen. Bij de zogenoemde meterman kunnen kinderen proefjes op elektriciteit-gebied ervaren. Ook is het mogelijk om een schep kolen in de stoomketel, onder begeleiding van de stoker, te gooien.
'S ochtends brengt de stoker de ketel op stoom. Om 11.30 uur wordt de stoommachine opgestart en komen de schepraderen in beweging waarbij ze 1.500m3 water per minuut verplaatsen.

Meld je aan voor dit speciale gemalendagprogramma (€10 p.p.) via aanmelden@shmdc.nl.

Meer informatie

0 reacties op Nationale Gemalenweekend bij de Cruquius en Stoomgemaal HalfwegU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan Oneindig Noord Holland